Стаття 130 КУпАП і мій неповнолітній син
Posted in CategoryGeneral Discussion Posted in CategoryGeneral Discussion-
Anna Stammer 2 months ago
Коли мені зателефонував син і сказав, що його зупинила поліція за кермом у стані алкогольного сп'яніння, перша думка була — він же неповнолітній, максимум батьків викличуть і все. Виявилось, що я глибоко помилявся. Прочитав статтю в блозі «Прасолов та Партнери» https://prasolovpartners.com/blog/nepovnolitni-vodii-ta-netvereze-vodinnia-osoblyvosti-prytiahnennia-do-vidpovidalnosti/ і зрозумів: з 16 років підліток несе адміністративну відповідальність за статтею 130 КУпАП так само, як і доросла людина. Штраф від 17 000 грн і позбавлення права керування — це реальні наслідки навіть для неповнолітнього. А оскільки в більшості випадків у підлітка ще немає водійського посвідчення, додатково застосовується стаття 126 КУпАП — керування без права керування. Два склади правопорушення одночасно. Стаття пояснює, що діти до 16 років до відповідальності не притягуються — усі заходи застосовуються до батьків. Але після 16 — все серйозно. При цьому адвокати «Прасолов та Партнери» зазначають: вік є пом'якшувальною обставиною і може бути використаний у захисті, але лише якщо грамотно побудувати стратегію. Одразу після прочитання я зателефонував до компанії. Не хотів, щоб ситуація вплинула на майбутнє сина більше, ніж це необхідно.