Adım Təhminə, otuz beş yaşında, Xırdalanda yaşayan bir həkiməm. Bəli, eşitdiniz doğru – mən həkiməm, insanları müalicə edirəm, hər gün xəstələrə baxıram, dərmanlar yazıram, onların sağalmasına çalışıram. Ancaq işimdən asılı olmayaraq, mən həm də sadə bir qadınam, iki uşaq anasıyam, yorğun bir insanam. Həkimlik böyük məsuliyyətdir, hər dəfə bir xəstənin gözlərinə baxanda başa düşürsən ki, sənə güvənirlər. Və bu güvən bəzən o qədər ağır olur ki, axşam evə gəlib özümü yıxmaq, düşüncələrdən qurtarmaq istəyirəm. Amma ailə, uşaqlar, ev işləri – hamısı gözləyir. Mənim üçün istirahət həmişə lüks olub. Amma bir gün, həmin gün mən özüm üçün yeni bir kəşf etdim, və bu kəşf həyatımda kiçik, amma gözəl bir dəyişiklik yaratdı.
Bu işdə ən çətin məqam hər şeyi planlaşdırmaqdır. Səhər xəstələrin cədvəli, günorta laboratoriya nəticələri, axşam isə evdə uşaqların dərsləri. Həyatım bir təqvim kimidir, hər dəqiqəsi öncədən yazılıb. Amma o axşam, həmin cümə axşamı, planlardan kənar bir şey baş verdi. Uşaqlar yatmışdı, ərim televizora baxırdı, mən isə yataq otağında telefonuma baxırdım. Birdən internetdə bir elan gördüm – onlayn oyunlar, pul qazanmaq imkanı, yeni bir təcrübə. İlk baxışda bunu ciddi qəbul etmədim. Amma sonra dedim ki, niyə də yox? Mən həkiməm, mən hər gün yeni çarələr axtarıram, bəs özüm üçün yeni bir çarə tapmaq niyə olmasın? Düşündüm ki, bu, bəlkə də mənə stressdən azad olmağa kömək edər.
Platformaya daxil oldum. Adı mənə tanış gəldi, çünki bir neçə həkim yoldaşım bu platformadan danışırdı. Onlar deyirdilər ki, orada oyunlar maraqlıdır, zaman keçirmək üçün ideal yerdir. Amma mən onların sözlərinə çox da inanmırdım, çünki həkimlər həmişə hər şeyə şübhə ilə yanaşırlar. Mən özüm araşdırmaq qərarına gəldim. Qeydiyyatdan keçdim. Proses çox sadə idi, bir neçə dəqiqə ərzində bitdi. Sonra mən öz mostbet personal account hesabımı açdım. Orada hər şey o qədər nizamlı idi ki, mənə elə gəldi ki, bura bir xəstəxananın qeydiyyat şöbəsi kimidir – hər məlumat öz yerində, hər bir düymə aydındır. Mənə bu yanaşma çox xoş gəldi. Çünki mən də öz işimdə nizam-intizama önəm verirəm. Beləliklə, mən artıq öz hesabıma sahib idim, amma hələ oynamağa başlamamışdım. Sadəcə gəzir, qaydaları oxuyur, oyunların təsvirlərinə baxırdım.
Bir neçə gün keçdi. Mən hər axşam bir az vaxt ayırıb platformaya girir, yeni oyunlar kəşf edirdim. Bu, mənə işdən sonra beynimi dəyişməyə, fərqli bir dünyaya qərq olmağa imkan verirdi. Mən xəstələrin diaqnozlarını düşünməkdən qurtulurdum, yalnız rənglərə, rəqəmlərə, fırlanan fiqurlara baxırdım. Və bir gün, mən də qərar verdim ki, sınayım. Bir oyun seçdim, ən sadə görünən, qaydalarını yaxşı başa düşdüyüm. Kiçik bir məbləğ yatırdım, sonra isə kliklədim. Ürəyim necə döyünürdü, heç xəstəxanada çətin bir əməliyyat qarşısında belə döyünməmişdi. Bir neçə dəqiqə ekrana baxdım, heç nə başa düşmədim. Amma birdən qarşımda bir qələbə yazısı çıxdı. O qədər kiçik idi ki, əhəmiyyətsiz görünürdü. Amma bu, mənim ilk qələbəm idi. Mən gülümsədim. Bu, mənə elə gəldi ki, yeni bir dərman kəşf etmişəm – sadə, təsirli, yan təsiri olmayan.
Sonrakı günlərdə mən bu oyuna daha çox vaxt ayırmağa başladım. Amma ehtiyatlı idim. Çünki həkim kimi bilirəm ki, həddindən artıq hər şey zərərlidir. Ona görə də özümə limit qoydum. Hər axşam cəmi 20 dəqiqə. Nə çox, nə az. Bu qayda mənə çox kömək etdi. Mən qazananda sevinir, uduzanda isə əsəbiləşmirdim, çünki bilirdim ki, bu, sadəcə oyundur. Və vaxt keçdikcə mən müxtəlif oyunları sınadım, bəziləri mənim üçün çətin idi, bəziləri isə asan. Amma hər bir oyun mənə yeni bir şey öyrətdi. Məsələn, mən daha səbirli olmağı öyrəndim. Həkimlikdə də səbir lazımdır, amma bu başqa bir səbir idi – qarşındakı nəticəni gözləmək, o ana inanmaq.
Bir ay sonra mən artıq bu platformanı çox yaxşı tanıyırdım. Orada hər şey mənim üçün tanış idi. Bir dəfə bir xəstəm mənə dedi ki, doktor, siz çox dinc görünürsünüz, nə edirsiniz? Mən gülüb dedim ki, yeni bir hobbi tapmışam. O, maraqlandı, amma mən detallara girmədim. Çünki bilirdim ki, cəmiyyətdə bu cür oyunlara qarşı qərəzlər var. Amma mən özüm üçün əmin idim ki, bu, sadəcə bir əyləncədir, heç bir pis vərdiş deyil. Mən öz nəzarətimi heç vaxt itirmədim. Həkim olmaq mənə hər zaman ehtiyatlı olmağı öyrədib. Və bu, həqiqətən mənə kömək etdi.
Bir gün, platformaya daxil olduğum zaman, ekranımda maraqlı bir bildiriş gördüm. Mənim hesabımda artıq müəyyən qədər bal yığılmışdı. Mən fikirləşdim ki, bu balı nəyəsə çevirə bilərəm? Həmin an ağlıma gəldi ki, mənim mostbet personal account hesabımda bir çox imkanlar var, orada turnirlərə qatılmaq, bonuslar qazanmaq və s. Mən təlimatlara baxdım, gördüm ki, orada bir neçə turnir təşkil olunur. Bəzilərində pul mükafatları var, bəzilərində isə xüsusi hədiyyələr. Mən qərar verdim ki, bir turnirə qatılım. Bu, mənim üçün yeni bir çağırış idi. Çünki orada təkcə mənim şansım deyil, həm də digər oyunçularla rəqabət aparmaq lazım idi. Bu, məni həyəcanlandırdı. Həyatımda heç vaxt rəqabətlə məşğul olmamışdım, amma burada özümü sınamaq istədim.
Turnir həftə sonu başladı. Mən hər axşam bir saat oynayırdım. Bu, çox maraqlı idi, çünki mən eyni anda həm əylənir, həm də digər insanların strategiyalarını müşahidə edirdim. Və son gün, turnirin son saatlarında, mən gözlənilmədən ilk üçlüyə daxil oldum. Bu, inanılmaz bir hiss idi. Mən qalib gəlmədim, amma mükafat qazandım. O mükafat böyük deyildi, amma mənim üçün əlamətdar idi. Çünki mən özümü sınadım və qorxmadım. O gün evə gəlib xanımıma dedim ki, bu gün mənim kiçik bir qələbəm var. O, soruşdu: “Nə qazandın?”. Mən dedim: “Özümə inam”. O, güldü, amma mən bilirdim ki, bu, doğrudur.
Bu gün mən bu hekayəni danışanda, düşünürəm ki, həyatda hər şeyin bir vaxtı var. Bəlkə də mənim üçün bu oyunlar sadəcə bir ara idi, amma bu ara mənə çox şey öyrətdi. Mən daha az əsəbi, daha çox inamlı oldum. Və ən vacibi, mən özümə vaxt ayırmağı öyrəndim. Çünki həkimlər də insandır, onların da istirahətə ehtiyacı var. Mən özümə o istirahəti verə bildim. İndi mən hər dəfə öz hesabıma daxil olanda, gülümsəyirəm. Çünki mən bilirəm ki, bu, mənim şəxsi yerimdir, burada mən sadəcə Təhminəyəm, doktor Təhminə yox. Bu, mənim üçün böyük bir dəyişiklikdir.
Və mən həmişə deyirəm ki, həyatda hər şeyi sınamaq lazımdır, əgər səni maraqlandırırsa. Qorxu içində yaşamaqdan daha pis nə ola bilər? Mən qorxudum, amma cəhd etdim. Və bu cəhd mənə yeni bir dünya açdı. İndi mən xəstələrimə deyirəm ki, stressdən qaçmaq üçün bir yol tapın, istər kitab, istər musiqi, istər oyun olsun. Əsas odur ki, o yol sizi rahatlaşdırsın. Mən öz yolumu tapdım. Və bu yolda heç bir peşmançılıq yoxdur. Çünki mən hər zaman nəzarətdə idim, hər zaman ehtiyatlı idim. Və bu, mənim həkimlik peşəmin bir hissəsidir – ehtiyatlı olmaq, düşünmək, qərar vermək. Bəlkə də elə buna görə bu oyunlar mənə o qədər yaxındır. Onlar məntiq, diqqət, və bir az da şans tələb edir. Həyat da elə deyilmi? Hər gün şans, hər gün seçim, hər gün yeni başlanğıc. Mən bu başlanğıcı sevirəm. Və ürəyimdə həmişə bir istilik var – o istilik mənə deyir ki, davam et, qorxma, həyat gözəldir. Və mən davam edirəm.